Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2015 07:51 - "ВОЙНАТА НА БУКВИТЕ"
Автор: dimona Категория: История   
Прочетен: 1368 Коментари: 0 Гласове:
4



Може да прозвучи очудващо , но за мен книгата на Людмила Филипова "Войната на буквите" беше откритие.  Досега не бях чел нищо от тази отдавна нашумяла българска писателка . На многобройните препоръки отвръщах , че имам резерви към нейните книги , че тя пише за мутрите и за безкрайния български преход , а аз такива книги не чета .
Но оказва се , че безкрайно съм се заблуждавал . Открих съвременната българска писателка Людмила Филипова и то с последния и исторически роман "Войната на буквите" - изд. "Егмонт България" , София 2014 г. Мога да нарека романът историко-приключенски . Той обхваща царуването на цар Петър . Започва с кончината на Симеон Велики и завършва със смъртта на наследника на българския престол - синът на Баян - Борис и синът на Петър - Роман . Със скръб авторката е написала :"За нещастие ни той , ни Борис оставиха наследници . Смъртта на Роман бележи края на рода Дуло , създал и опазил най-новата българска държава на славяни и българи, дала ни вярата и писмеността ."
Главният литературен образ е Баян - вторият син на Симеон и брат на Петър . Синът с качества на владетел , на водач на народа , но никога не станал цар на българите , оставил първородния си син да бъде отгледан от брат му , царят, без той да подозира за това . Баян е третият българин завършил прочутата Магнаурска школа в Константинопол след Константин Кирил - Философ и Симеон Велики . 
Писателката Людмила Филипова развива една теза , която достойно защитава в романа си . Цялото съществуване на България , като суверенна държава , създадена на вървилището на света , е една жестока и непоколебима война за собствена азбука , народ и държавност . Идеята , че кирилицата е опазила България и българите да оцелеят е блестящо доказана . 
Основен лайбмотив на романа "Войната на буквите" е дейността на Баян за да опази азбуката на българите от външните посегателства на големите световни империи Византия и Рим . Силата на кирилицата е издигната от авторката до божественост , магичност . Азбучна истина е , че завоевателят , силният налага своята азбука. Глаголицата е поръчкова азбука на Византия , тя е празна и непонятна за българите и славяните . В тайната азбука , кирилицата , или българицата е закодирана силата на българите и тяхното оцеляване през векове на борба за независимост и самоутвърждаване през вековете робство .
Ако я нямаше тази азбука днес нямаше да се наричаме българи и щяхме да пишем с латински букви на родния си език . 
Днес отново трябва да се поведе войната на буквите . Въпреки че кирилицата е третата официална азбука в Европейския съюз в България шества латиницата - азбуката на силния !!! 
Затова книгата "Войната на буквите" е крайно актуална и навременна  и трябва да се прочете и осъзнае от повече родолюбиви българи , които не са забравили своя род и язик.

                                                                      25 януари 2015 г.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dimona
Категория: Други
Прочетен: 126364
Постинги: 43
Коментари: 32
Гласове: 335
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031