Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2016 18:43 - ЗА НЮАНСИТЕ НА СИВОТО В ЖИВОТА НИ
Автор: dimona Категория: Изкуство   
Прочетен: 931 Коментари: 0 Гласове:
1



 С творчеството на писателя Захари Карабашлиев се сблъсках в края на  2014 година, когато прочетох сборника с разкази "Симетрия" - издаден през 2011 година и "Кратка история на самолета" - 2009 година . Тогава разбрах , че това е писател от много висока класа , с огромен заряд и невероятен талант .
Но едва сега се докопах до дебютния роман на Карабашлиев - "18 % сиво "
, които е написан 2007 г. , издаден през 2008 г. и е най-преиздаваната му книга . Този роман е преиздаван девет пъти и е най-награждаваният и превеждан от произведенията му  . Получава наградите :"Цветето на Хеликон" и наградата "ВИК" . Да си призная страхувах се , че романът няма да ми хареса и затова нямах голямо желание да го чета , но той сам дойде при мен . През последните години нашите най-добри съвременни писатели или живеят в чужбина, или пишат и на български и английски ... Какво да се прави . Така е и с писателя Захари Карабашлиев , който е направил един истински американски роман , спиращ дъха с напрежението , с динамиката , с изповедността си до сърказъм , един много честен и жесток роман за съдбата на един българин изгубил голямата си любов , търсещ себе си след тази незапълнима с нищо бездна в душата си . Романът заимства много нещо от фотографските прийоми и хватки , с паралелния  монтаж в кинематографията . Не се и съмнявам, че ще стане и хубав филм от него , стига да попадне в ръцете на талантлив режисьор ... Романът 18 % сиво ни грабва от самото начало , обстоятелствата завихрят живота на главния герой в една история с чувал марихуана , попаднала случайно в багажника му . Той пресича Америка с този нежелан товар , прави невероятни фотографии на автентичната Америка , забърква се в невероятни случки , спасява жена- самоубийца след катастрофа , бяга от опустошителните пожари , които го следват по петите и когато най-накрая продава марихуаната се оказва , че тя е мухлясала и не става  за нищо , а семейната му къща е изгоряла и той няма никаква собственост  . Но въпреки това той си получава парите от боса,  защото е спасил живота на сина му . Парите подарява на най-добрия си приятел , за да осъществи мечтата на живота си , а той с помощта на приятеля си спечелва голяма поръчка за снимки , които му отварят нови възможности за печалба и за развитие в мечтаната професия - професионален фотограф . Шеметен роман , който те държи в напрежение и не ти дава мира докато не стигнеш края му .
Да , Захари Карабашлиев умее да пише и да владее читателите . Браво !!! От 18 % сиво , което е задължителният нюанс на сивото във чернобялата фотография , Карабашлиев е превърнал това в метафора за погледа към живота . За контрастите на сивото и черното, за бялото в живота , за надеждата , любовта и новото начало - изобщо за това , че Америка е мястото , в което с честен труд човек , може да се замогне ... и да започне живота си отначало .

  26 февруари 2016 година 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dimona
Категория: Други
Прочетен: 126952
Постинги: 43
Коментари: 32
Гласове: 335
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930