Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2018 21:24 - ЩОФЬОРСКИЯТ КОЖУХ
Автор: dimona Категория: Лични дневници   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         Тази история се случи преди половин век , колко страшно звучи това , и е свързана с моя баща . Татко беше шофьор и караше първо „ЗИЛ , после „Варшава” и накрая „Уазка „ .      Сега , когато понякога се коря за чергарската си кръв , имам на кого да се сърдя , но бях много щастлив , когато татко ме вземаше със себе си.

   Мъжете и жените от РРП – то бяха преизпълнили плана и от премиалните и икономиите бяха решили да изкарат един плаж на Приморско . Накачихме се на каросерията на камиона , насядахме по застопорените скамейки и потеглихме с песни към морето . Вятърът волно развяваше  конски опашки и перчеми , често заблудени бръмбари се удряха в лицата ни , прах напудряше изпотените ни тела , но това беше част от програмата .       Татко имаше един черен шофьорски кожух . Той не се разделяше никога с него и кожухът  беше постоянното присъствие в кабината на камиона . Отвън беше с черен вълнен плат , а отвътре изпъстрен , като пачуърк с парченца разноцветни кожички . Много обичах да се гушкам в този шофьорски кожух дъхтящ на масло и нафта …   Пристигнахме на морския бряг по обяд и побързахме да се бухнем в морето . Изгорели като аджамия германци на Слънчев бряг  , вечерта налягахме  като малки прасенца , един до друг на поляната . Но първо си легнахме децата и жените , а мъжете тръгнаха да обикалят крайбрежните кръчми . Много мразех този момент , когато татко отиваше да се забавлява , а аз оставах при жените …

 На разсъмване , когато падне росата става доста хладно и се примолих на татко да отида да спя в кабината на камиона . Татко ме уви като пъшкул в дебелия шофьорски кожух . По едно време усетих , че той прибира нещо в кабината , зад седалката .

    И какво стана на сутринта - един мъж от бригадата – казваха му Сватчето обикаляше гол  по потник и кюспети по поляната . Жена му го преследваше и ревеше като на умряло :

-      -  Къде провали новия си костюм непрокопсанико ?! Сигурно го заложи за ракия , пияна свиньо !!! Веднъж в живота си да се сдобиеш с костюм и да го профукаш за пустата ти пукница !!!

Всички останали от бригадата събираха одеалата от поляната и окайваха горката жена и нейния нещастен мъж … Някой от мъжете пък подклаждаха огъня , като подхвърляха кодоши , че снощи , по някое време Сватчето е изчезнал , може да е мърсувал при някоя чужда жена . Кой го знае ?!                  Чак когато положението стана напечено и тя подгони хилавия си мъж и го замлати с юмруци където свари , татко извади от кабината на камиона сгънатия прилежно нов -новеничък костюм на Сватчето . През цялото това време той беше скрит под шофьорския кожух …

 

                                                              5 февруари 2018

   




Гласувай:
3



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dimona
Категория: Други
Прочетен: 126946
Постинги: 43
Коментари: 32
Гласове: 335
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930